«Jeg røyket i 30 år og fikk i meg omtrent 25 sigaretter daglig. Jeg prøvde alt for å slutte. Allen Carrs bok, akupunktur, Oliver Twist, bråslutt, trappe ned, mildere sigaretter, pluss diverse nikotinpreparater (som bare gjorde at jeg fikk i meg mye mer nikotin, for jeg røyket ved siden av). Så fikk jeg besøk av en utenlandsk venn som hadde med seg en «dings» han «røyket» på. Jeg spurte ham ut og tenkte at kanskje dette kunne være noe. Jeg var ikke videre optimistisk siden jeg hadde prøvd alt fra før av, og hadde egentlig slått meg til ro med at jeg kom til å dø av røykingen, men begynte å lete på nettet og fant e-sigaretter, slike som ser ut som sigaretter. Ble nesten røykfri, men det smakte ikke særlig godt og dermed var det ikke noe heft å ta en vanlig sigarett innimellom, for e-sigarettene ga for lite både damp og virkning til at jeg klarte å legge fra meg røyken helt.

Etter et år ble jeg heltidsrøyker igjen, men tenkte at det måtte jo finnes noe bedre der ute? For det fungerte jo nesten med e-sigaretter. Så fant jeg Norsk Dampselskap og fikk råd der. Kjøpte påfyllbart utstyr og juice som smaker godt (jeg begynte med noe som smaker som mine favoritthalspastiller), og fikk hjelp av en etablert damper til å komme i gang. Hun ga meg ett råd: Ta noen trekk av damperen før du går ut og røyker. Det ble så jeg glemte (!) å røyke og etter to uker var jeg røykfri. Det er fire år siden.

Helsegevinsten begynte å vise seg allerede etter få dager. Borte er piping i brystet og begynnende kolssymptomer. Lungekapasiteten er
dramatisk forbedret. Det er ikke lenger nok å gå opp trappa for å bli andpusten, og jeg kan snakke mens jeg går tur. Det er slutt på årvisse runder med bronkitt og lungebetennelse. Smaks- og luktesans er forbedret. Blodtrykket er bedre. Jeg har fått mer tiltakslyst og har ikke gått opp i vekt etter røykeslutt. Jeg har fått sunnere tannkjøtt og hvitere tenner – og tannlegen var så nysgjerrig at jeg måtte ta opp damperen og vise fram på tannlegekontoret. Lommeboka er også svært fornøyd med forandringen.

Jeg startet med 24 mg nikotin, men det ble for sterkt etter et par måneder, så jeg gikk ned på styrken, og det har jeg forsatt med. De siste par årene har jeg dampet mellom 0 og 3 mg. Mine favorittsmaker er cappuccino og lakris. (Jeg har aldri klart å dampe tobakksmaker!) Om jeg kutter ut dampen vet jeg ikke. Kroppen er fornøyd og jeg har noe å «fikle» med. Ble jeg fratatt retten til å dampe er det nok mulig at røyk hadde blitt hverdagen igjen, ikke fordi det smaker godt, men fordi jeg er avhengig av vanen. Fire år fullstendig røykfri! Ungdommene mine er strålende fornøyde. De tror ikke lenger at mamma kommer til å dø av røyking, det lukter godt i huset av dampen og det lukter ikke røyk av meg. Det kan også nevnes at min mann, som røyket enda mer enn meg, var nysgjerrig på hva jeg hadde kjøpt og ville prøve det. Han skulle ikke slutte å røyke, men var røykfri etter tre uker – for fire år siden.

Det myndighetene bør gjøre er å gi damp fortrinn fremfor røyk. Å sende dampere til røykehjørnet er like effektivt som å avholde AA-møter på puben, så dere bør unngå forbud de fleste steder. Prisene på dampeutstyr og juice bør holdes vesentlig lavere enn røyketobakk for å også gi et økonomisk løft for den som stumper røyken.»

Innsendt av
Anja, 50 år, Hedmark.